Smakołyki z żurawiny

Drobny, czerwony owoc o cierpkim smaku zmieszany z jabłkami, morelami, śliwkami czy wiśniami tworzy smaczną i wyjątkową oprawę deski serów czy jako mermecka przystawka do mięsa. Żurawina. Niegdyś wykorzystywana powszechnie przez polskie gospodynie w dżemach, konfiturach czy domowych przetworach dziś niesie ze sobą cenne źródło wiedzy o właściwościach leczniczych i zdrowotnych.

Wzmacnia, pobudza trawienie, działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie oraz przeciwgorączkowo. Dojrzewająca w puszczy Białowieskiej i Knyszyńskiej oraz w lasach janowskich i biłgorajskich ceniona i wykorzystywana przez miejscową ludność przy leczeniu zapalenia dróg moczowych i kamicy nerkowej. Bogata w witaminy…

aby przeczytać dalej i zobaczyć więcej zdjęć wejdź na nową stronę SlowDizajn – TUTAJ>>>

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: