Kuchnie regionalne – Małopolska

Małopolska, a szczególnie jej stolica – Kraków, od wieków fascynują swoją historią, różnorodnością i magiczną atmosferą. W małopolskiej tradycji kulinarnej widać ślady wielu kultur, które ukształtowały wyrafinowane podniebienie Krakowian.

Wiele krakowskich restauracji ciągle jeszcze pamięta klimat wiedeńskich kawiarenek. Widoczny jest też wpływ kuchni żydowskiej, przeplatanej typowo polskimi akcentami, jak rozmaite pikle i kiszonki. Znaną potrawą jurajską są krótkie, chrupiące kiszone ogórki, przygotowane z dodatkiem chrzanu, czosnku, liści winogron, świerkowych gałązek lub liści wiśni.

Produktem regionalnym, poważanym i lubianym na europejskich stołach, jest sucha kiełbasa krakowska. Tradycyjnie robiona z najlepszych fragmentów mięsa wieprzowego, wędzona, a następnie …

aby przeczytać dalej i zobaczyć więcej zdjęć wejdź na nową stronę SlowDizajn – TUTAJ>>>

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: