Przepisy na kawę po staropolsku

Kawa. Dzisiaj trudno wyobrazić sobie bez niej dzień. Pobudza, stymuluje i odpręża. W dawnych czasach jej parzenie było swoistym rytuałem, nad którym czuwała zapomniana dziś kawiarka, dlatego dziś polecamy trzy staropolskie przepisy i życzymy więcej czasu na wspólne, powolne spotkania przy filiżance kawy.

Gospodarz galicyjski, czyli sztuka zbogacenia się w krótkim czasie, Kraków 1800, t. 3
„Trzeba zawsze chować fusy od kawy, należycie ich wysuszyć na powietrzu, i trzymać zachowane w suchym mieyscu. Mająć iuż znacznie fusów, wsypują się do rondelka, stawi ią się na mocny ogień i upalaią się prawie na popiół. Ten popiół zachowuje się w drewnianym dobrze zawartym naczyniu i mieyscu niewilgotnym.
Sposób użycia go iest taki: bierze się trzy łyszki fusów z ostatniej kawy…

aby przeczytać dalej i zobaczyć więcej zdjęć wejdź na nową stronę SlowDizajn – TUTAJ>>>

Reklamy

One Trackback to “Przepisy na kawę po staropolsku

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: