Żurek na wędzonce po rudyszwałdzku i raciborska baba wielkanocna z boncloka

Brzmi intrygująco? A mamy o wiele więcej! Razem z Kasią odwiedziłyśmy dzisiaj Krakowski Salon Turystyczny i jakie cudowności tam zobaczyłyśmy – ach, wszędzie by się chciało pojechać, wszystkiego spróbować! Na jednym ze stoisk zostałyśmy obdarowane cudowną książeczką pt. Wyspa smaków, czyli podróże kulinarne na pograniczu śląsko-morawskim o tradycjach kulinarnych na ziemiach raciborskich. Sam region jest piękny i warto go odwiedzić – pewnie jeszcze o tym napiszemy, ale teraz skupmy się na regionalnej raciborskiej kuchni na zbliżające się święta wielkanocne. Oto dwa wybrane przepisy!

Żurek na wędzonce po rudyszwałdzku

Składniki: pół kg kiszonej kapusty, pół litra śmietany, jajko, 2 łyżki mąki, 20 dag boczku wędzonego, 20 dag kiełbasy

Sposób przyrządzania: Kapustę gotować i odcedzić. Do wywaru dodać…

aby przeczytać dalej i zobaczyć więcej zdjęć wejdź na nową stronę SlowDizajn – TUTAJ>>>

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: