Chmiel nie tylko do piwa

Niedługo startujemy z nowym cyklem tekstów o małych lokalnych browarach produkujących według tradycyjnych receptur. Jeśli macie gdzieś taki w pobliżu i warto go polecić – piszcie do nas! A tymczasem mała wprawka o tym, co w piwie bardzo ważne, czyli cała prawda o chmielu.

O tym, skąd wziął się chmiel w piwie, pisałam już wcześniej przy okazji alkoholi, co to wywodzą się z klasztornych piwnic – o tu! Chmiel, jako składnik piwa, pojawił się we wczesnym średniowieczu, ale sama roślina była znana już wcześniej, nawet w starożytności. Wtedy zaliczano ją do jarzyn i roślin ozdobnych. Później – koło XIII wieku – miała też zastosowanie w medycynie ludowej. Przypisywano jej moc magiczną i miłosną…

aby przeczytać dalej oraz zobaczyć więcej zdjęć przejdź na nową stronę SlowDizajn – TUTAJ>>>

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: