Przysmaki wiosny – truskawka kaszubska i buska faworytka

Z pierogami i naleśnikami, z tartą lub ciastem drożdżowym, w konfiturach i przetworach. Ach! Rozpoczynamy sezon na truskawki. Slow Dizajn szczególnie poleca regionalne przysmaki Pomorza czyli truskawkę kaszubską oraz z południa Polski truskawkę buską faworytkę. Smacznego!

Przysmakiem regionu Pomorza jest mus truskawkowy czyli kremowe malene. To stężona galaretka z ubitą pianką, ozdobioną orzechami włoskimi i całymi truskawkami. I teraz wyobraźcie sobie te upalne dni oraz chłodne noce, które powodują, iż na Pojezierzu Kaszubskim na ok. 1500 plantacjach powstaje wyjątkowo słodka i aromatyczna odmiana truskawki zwaną kaszubską bądź kaszëbskô malëna. Dzisiaj jest już ona objęta ochroną unijną jako trzynasty polski produkt. W lipcu wybierzcie się koniecznie na Kaszuby na Truskawkobranie….

aby przeczytać dalej oraz zobaczyć więcej zdjęć przejdź na nową stronę SlowDizajn – TUTAJ>>>

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: