Sery korycińskie – smaki z Podlasia

Korycin to mała wioska w okolicach Biebrzańskiego Parku Narodowego, gdzie cisza, spokój i czyste powietrze pomagają w produkcji jednych z najlepszych w Polsce serów podpuszczkowych. Jeśli macie ochotę spróbować serów z czosnkiem niedźwiedzim, miętą, borowikami, pieprzem cytrynowym, a dla tradycyjnych miłośników serów – śmietankowych, dojrzałych, ze szczypiorkiem – poszukajcie w okolicy sklepu z serami korycińskimi.

Sery korycińskie mają długą historię, sięgającą aż potopu szwedzkiego. W okolicach Korycina odbyła się bitwa między wojskami szwedzkimi i polsko-litewskimi. Do tych drugich zaliczali się żołnierze zaciężni m.in. ze Szwajcarii. Po walce ranni przychodzili do zdrowia w okolicznym folwarku i tam już zostali na zawsze. Nauczyli polskie gospodynie wyrobu sera z krowiego mleka poprzez dodanie proszku ze startych wysuszonych cielęcych żołądków….

aby przeczytać dalej, przejdź na nową stronę SlowDizajn – TUTAJ>>

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: